Ο όρος «ψύχωση» αναφέρεται σε μια ποικιλομορφία ψυχολογικών καταστάσεων, όπου το άτομο χάνει σε κάποιο βαθμό την επαφή του με την πραγματικότητα, ή αλλάζει ο τρόπος που βιώνει την πραγματικότητα, ή οι ψυχικές και νοητικές του λειτουργίες αποδιοργανώνονται. Πρόκειται για συμπτώματα όπου μπορεί να αλλοιώνεται η σκέψη, η αντίληψη της πραγματικότητας, το συναίσθημα, ο λόγος και η συμπεριφορά του ατόμου. Ένα άτομο που βρίσκεται σε ψυχωτικό επεισόδιο μπορεί να δυσκολεύεται να διακρίνει μεταξύ των προσωπικών του βιωμάτων και των πραγματικών γεγονότων.
Ποια είναι η αιτιολογία της ψύχωσης;
Οι ψυχώσεις αποτελούν μια ποικιλία ψυχικών διαταραχών, των οποίων η αιτιολογία δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Η αιτιολογία τους φαίνεται να σχετίζεται με αλληλεπίδραση τόσο βιολογικών (π.χ. γενετικοί, νευροψυχιατρικοί) όσο και ψυχολογικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Επίσης, αφορμή μπορεί να αποτελέσουν πρόσφατες στρεσσογόνες ή ψυχοτραυματικές εμπειρίες, σημαντικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου, ή/και ψυχοδραστικές ουσίες, όπως η κάνναβη.
Δεν υπάρχει μία αιτία για την ψύχωση. Οι αιτίες είναι μοναδικές για κάθε άτομο. Παρότι υπάρχουν παράγοντες που δεν αλλάζουν (π.χ. γενετική προδιάθεση), άλλοι παράγοντες που δύναται να μεταβληθούν, φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση (π.χ. χρήση ουσιών, διαχείριση στρες, ενδοοικογενειακές σχέσεις) στην πορεία και έκβαση της ψύχωσης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν προστατευτικοί βιοψυχοκοινωνικοί παράγοντες (π.χ. θετικό οικογενειακό περιβάλλον, εργασία, συμμετοχή σε ομάδες, σωματική άσκηση, ανάπτυξη κοινωνικού δικτύου, δημιουργικές δραστηριότητες), οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία για την ανάκαμψη από την ψύχωση.
Υπάρχουν λύσεις/κατάλληλη θεραπεία;
Η ψύχωση ως όρος μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία κάποιας σοβαρής ψυχιατρικής διαταραχής και χρειάζεται προσοχή, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή πρόγνωση. Ο τελικός στόχος των θεραπευτικών και αποκαταστασιακών παρεμβάσεων δεν είναι μόνο η υποχώρηση των συμπτωμάτων της ψύχωσης, αλλά η ανάκαμψη και η ανάκτηση της λειτουργικότητας και της πλήρους συμμετοχής στην καθημερινή ζωή, όπως στις σπουδές, την εργασία, τις κοινωνικές σχέσεις και δημιουργικές δραστηριότητες.
Η ανάκαμψη από την ψύχωση είναι εφικτή με τη κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη. Προς τον σκοπό αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόσβαση για βοήθεια και υποστήριξη όσο το δυνατόν συντομότερα. Το εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας για κάθε ασθενή, αφορά στο συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, ψυχοθεραπείας και ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, τόσο στο άτομο όσο και στην οικογένειά του. Επίσης περιλαμβάνει και κάθε άλλη έγκυρη παρέμβαση που τεκμηριώνεται ερευνητικά, με στόχο την ανάκαμψη και επάνοδο στο καλύτερο δυνατό επίπεδο λειτουργικότητας.
Συμπτώματα της ψύχωσης
Στην ψύχωση μπορεί να εμφανιστεί μεγάλο εύρος συμπτωμάτων τα οποία συνηθίζουμε να διακρίνουμε σε θετικά, αρνητικά και νοητικά/ γνωστικά.
Θετικά Συμπτώματα
Τα θετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τις παραληρητικές ιδέες, τις ψευδαισθήσεις, την αποδιοργανωμένη σκέψη και ομιλία και την αποδιοργανωμένη συμπεριφορά.
Αρνητικά Συμπτώματα
Τα αρνητικά συμπτώματα είναι λιγότερο εμφανή/θορυβώδη ωστόσο σχετίζονται με σημαντική μείωση της λειτουργικότητας.
Παραδείγματα αρνητικών συμπτωμάτων μπορεί να αποτελούν τα εξής:
Nοητικά / Γνωστικά Συμπτώματα
Τα άτομα που εμφανίζουν ψυχωσικό επεισόδιο συχνά μπορεί να βιώσουν δυσκολία ως προς:
Άλλα Συμπτώματα
Επιπλέον και άλλα συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα μπορεί να προηγούνται, να εμφανίζονται στη διάρκεια του ψυχωσικού επεισοδίου ή να έπονται, όπως:
Νόηση / Λόγος
- Δυσκολία στη μνήμη/συγκέντρωση/προσοχή
- Εύκολη νοητική κόπωση
- Μπλοκάρισμα της σκέψης/ομιλίας
- Συγκεχυμένος και ασυνάρτητος λόγος
- Μειωμένη/μονολεκτική ή υπερβολική/ ασταμάτητη ομιλία
- Σύγχυση – αίσθηση «μπερδέματος»
Σκέψη / Αντίληψη
- Αίσθηση περίεργης αλλαγής, απειλής, έντονη καχυποψία
- Διαστρέβλωση/ παρερμηνεία των γύρω ερεθισμάτων
- Τυχαία ή ουδέτερα ερεθίσματα αποκτούν προσωπικό νόημα
- Αίσθηση παρακολούθησης/ συνομωσίας / επικείμενου κακού
- Επίμονες και παράδοξες πεποιθήσεις
- Υπερβολική ενασχόληση με τη θρησκεία ή το μεταφυσικό
- Αίσθηση ομιλιών, φωνών χωρίς περιβαλλοντικό ερέθισμα – περίεργες σωματικές αισθήσεις
Συναίσθημα
- Έντονη κατάθλιψη/ έντονο άγχος ή υπερβολικά ανεβασμένη διάθεση
- Επίπεδο συναίσθημα (χωρίς διακυμάνσεις)
- Υπερβολική συναισθηματική διακύμανση
- Γέλιο σε μη κατάλληλες περιστάσεις
Κοινωνικές Σχέσεις/ Λειτουργικότητα
- Σημαντική μείωση στη κοινωνικότητα, αποφυγή σε πλαίσιο καχυποψίας ή λόγω μειωμένης βούλησης
- Απομόνωση και μοναχικότητα/εσωστρέφεια
- Μειωμένη ή υπερβολική δραστηριότητα,
- Μειωμένη βούληση,
- Μείωση ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης
- Αποφυγή εργασίας/σπουδών
- Δυσχέρεια/αδυναμία να ανταποκριθεί σε κοινωνικούς ρόλους
Συμπεριφορά
- Περίεργη ή ασυνήθιστη συμπεριφορά
- Σημαντική μείωση του επιπέδου προσωπικής υγιεινής
- Υπερβολικά υψηλή ή ασυνήθιστα χαμηλή ενεργητικότητα ή εναλλαγή των δύο
- Απρόκλητη επιθετικότητα – αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
- Μειωμένη ανάγκη για ύπνο ή υπερβολική υπνηλία
- Χρήση ουσιών (ιδιαίτερα κάνναβης)
- Ριψοκίνδυνη και εκτός χαρακτήρα συμπεριφορά